Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin'in davası Ocak ayına kaldı

Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin'in davası Ocak ayına kaldı

Bengisu Kömürcü, İstanbul - Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur-Fincancı'nın kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma kampanyasına katılmalarının ardından haklarında "örgüt propagandası" iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü.

675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan ve “terör örgütü propagandası” ile yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve BİA Medya Gözlem Raporları raportörü Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Bir sonraki duruşma 28 Ocak'ta

Davanın altıncı duruşmasına Erol Önderoğlu ile Prof. Şebnem Korur-Fincancı katılırken, yurtdışında yaşayan Ahmet Nesin katılmadı. Duruşmada, Fahrettin Düzalan başkanlığındaki, Kadir Karakoç ve Fatih Akgün'den oluşan mahkeme heyeti, Nesin'in Fransa'dan gönderdiği savunmasının tercüme için bilirkişiye ibrazı ve Nesin hakkında yakalama emrinin infazının beklemesine hükmederek duruşmayı 28 Ocak'a bıraktı.

'Sivil toplumun meşru alanından uzak tutulması amaçlanıyor'

Duruşmanın ardından dava hakkında konuşan Erol Önderoğlu, iki yıldır Fransa'da yaşayan Nesin'in ifadesinin alınmasıyla ilgili bir süreç yaşandığını belirterek, "Henüz savcılık mütaalası alınmadı. Yargılama bir süre daha devam edecektir. Bizim dosyamızın diğer gazeteciler, akademisyenler, üniversite gençliği ve muhalif kesimle kesişecek yönü, belki bunun tedirgin edici, yıldırıcı bir iklim içerisinde yaşanıyor olması. Bu tür yargılamalarla aslında bütün bir sivil toplumun meşru alanından uzak tutulması gayesi var. Tüm bu camiaya yönelik keyfi yaptırımların bir an önce sonlandırılması tüm kamuoyu açısıdan en faydalı adım olur. Nesin'in savunması Fransızca geldi. Gelir gelmez bilirkişiye gönderildi dolayısıyla rapor geldiğinde mahkemenin yapacağı iş savcıya mütalaasını sunmak olacaktır. Dolayısıyla 2-3 mahkemelik işimiz kaldı" diye konuştu.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.