Anayasa Mahkemesi 9 gazeteci için toplandı

Anayasa Mahkemesi 9 gazeteci için toplandı

Ankara - Anayasa Mahkemesi, aralarında eski Cumhuriyet yazar ve yöneticileri ile tutuklu gazeteci-yazar Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu 9 gazetecinin bireysel başvurusunu görüşmeye başladı.

Genel Kurul olarak tüm üyelerin katılımıyla saat 09:30'da başlayan toplantıda, eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık ile Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Utku’nun yanı sıra Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın arasında bulunduğu 4 gazetecinin de dosyası görüşülüyor.

Görüşmede başvurusu ele alınacak isimlerin tamamı şöyle: Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, eski Cumhuriyet çalışanları Bülent Utku, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık’ın yanı sıra gazeteci Murat Aksoy ve eski Zaman yazarı Ali Bulaç.

Akşam saatlerini bulması beklenen toplantı sonucunda 9 gazetecinin durumuyla ilgili bir karar çıkması bekleniyor.

Cumhuriyet gazetesi davası ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim 2016'da Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında AYM gündeminde olan eski Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel, gazete yöneticisi Önder Çelik, aynı gün “terör örgütleri adına faaliyette bulunma” suçlamasıyla gözaltına alındı. İstanbul'da sulh ceza hakimliğine çıkarılan 3 gazeteci, aynı suçtan 5 Ekim 2016'da tutuklandı.

Eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve Cumhuriyet Vakfı Başkan VekiliAkın Atalay hakkında 31 Ekim 2016’da Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon kapsamında yakalama kararı çıkarıldı. Haberi duyan ve Türkiye'ye dönme kararı alan Akın Atalay, 11 Kasım 2016’da geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Atalay, 12 Kasım 2016’da “Terör örgütleri adına faaliyette bulunma” suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama gerekçesi olarak Atalay'ın “kaçma şüphesi” gösterildi.

Eski Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık ise sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 29 Aralık 2016’da gözaltına alındı. İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, 30 Aralık 2016’da “FETÖ, DHKP/C ve PKK terör örgütlerinin propagandasını yaptığı” gerekçesiyle Şık'ın tutuklanmasına karar verdi.

Cumhuriyet gazetesinin avukatları, 26 Aralık 2016'de Cumhuriyet yazar ve yöneticisi 12 kişinin tutuklanması kararının hukuka aykırı olduğu, basın ve ifade hürriyetlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

18 Cumhuriyet yazar, yönetici ve muhabiri hakkında hazırlanan iddianame 3 Nisan 2017’de hazırlandı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda Akın Atalay’ı “terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan 7 yıl 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Dönemin Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Mehmet Orhan Erinç'i de aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Murat Sabuncu, yazar Aydın Engin ve muhabir Ahmet Şık'a da 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.

Aynı suçtan Bülent Utku 4 yıl 6 ay, Kadri Gürsel 2 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya 6 yıl 3 ay, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik 3 yıl 9'ar ay, Yusuf Emre İper 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 19 Şubat 2019'da Cumhuriyet davasındaki kararları onadı. Kararla, 5 yılın altındaki ceza cezalar kesinleşti. 5 yıl üzeri ceza verilenler ise Yargıtay'a itiraz etti. Cezaları kesinleşenlerden Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Önder Çelik ile karikatürist Musa Kart ve muhasebe çalışanı Emre İper, 25 Nisan 2019'da cezaevine girdi.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.