Dava Takip

21 Mart haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

21 Mart haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta da birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü davasının duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

21 Mart Pazartesi

  • 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:30’da görülecek. Üniversitelerine yapılan rektör atamasını protesto eden öğrenciler 4 Ekim’de gözaltına alınmış, öğrencilerden Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, 6 Ekim’de tutuklanmıştı. Davada, Melih Bulu’dan sonra Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Mehmet Naci İnci mağdur, üç güvenlik görevlisi ise şikayetçi olarak yer alıyor. Şikayetçi olarak davada yer alan güvenlik görevlilerinden birisi yedi Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılandığı “Kabe Davası” olarak bilinen davada da tanık olarak dinlenmişti. Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, 94 günlük tutukluluğun ardından 7 Ocak’ta görülen ilk duruşmada serbest bırakılmıştı.
  • Aralarında Osman Kavala, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora’nın da olduğu 17 kişinin “cebir ve şiddet kullanarak hükûmeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” , “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi”, “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, “nitelikli yağma”, “nitelikli yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamalarıyla yargılandığı “Gezi davasının” yedinci duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:00’da görülecek. Osman Kavala'nın da yargılandığı ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, 6 Ağustos’ta görülmesi planlanan duruşmadan dört gün önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde süren Çarşı Davası ile birleştirilmişti. Gezi davasının 17 sanığı, Çarşı davasının 35 sanığı ile birlikte beş duruşma boyunca yargılandıktan sonra mahkeme, 21 Şubat’ta görülen beşinci duruşmada davaların tekrar ayrılmasına karar vermişti. Celse arasında 4 Mart’ta esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan savcı Edip Şahiner, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın “cebir ve şiddet kullanarak hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etmişti.

22 Mart Salı

  • Gazete dağıtıcıları Veysi Altın ve Ercan Yeltaş’ın “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yeniden yargılandıkları davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09:50’de görülecek. Özgürlükçü Demokrasi gazetesi dağıtıcıları Altın ve Yeltaş ile birlikte üç kişi hakkında 2018 yılında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianamenin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle üç kişinin yargılanmasına başlanmıştı. İddianamede üç kişiye yöneltilen suçlamaya Altın’ın sattığı gazeteler arasında bulunan “Rojava Medya” isimli gazetedeki haberler delil olarak gösterilmişti. Yargılama sonunda 09 Nisan 2019’da gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, üç kişinin üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar vermişti. Savcının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 16 Nisan 2021 tarihli kararında yerel mahkemenin Altın ve Yeltaş hakkındaki beraat hükmünü bozarak dosyayı Altın ve Yeltaş’ın yeniden yargılanmaları için yerel mahkemeye göndermişti.
  • Sanatçı İlyas Salman’ın “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu 54. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 10:20’de görülecek. İddianamede Salman’a yöneltilen suçlamaya Salman’ın bir söyleşide sarf ettiği sözler delil olarak gösteriliyor. Salman, Yol TV’de yayınlanan söyleşinin ardından “Türk milletine hakaret ettiği” iddiasıyla hükümete yakın medya organlarında hedef alınmıştı.  

23 Mart Çarşamba

  • Koray Çağlayan,Volkan Uyar,, Leman Yurtsever, Levent Gökçek, Lezgin Özalp, Maside Ocak, Mehmet Günel, Muhammed Emin Ekinci, Ayça Çevik, Besna Koç, Cafer Balcı, Can Danyal Aktaş, Cihan Oral Gülünay, Cüneyt Yılmaz, Deniz Koç, Ercan Süslü, Ezgi Çevik, Faruk Eren, Fecri Çalboğa, Ferhat Ergen, Gamze Elvan, Hakan Koç, Hasan Akbaba, Hasan Karakoç, Jiyan Tosun, Kenan Yıldızerler, Murat Akbaş, Rober Koptaş, Onur Yanardağ, Osman Akın, Özer Oymak, Özge Elvan, Ramazan Bayram, Rüşa Sabur, Sadettin Köse, Adil Can Ocak, Ahmet Karaca, Ahmet Süleyman Benli, Ali Ocak, Ali Yiğit Karaca, Atakan Taşbilek, Ataman Doğa Kıroğlu, Saime Sebla Arcan, Sinan Arslan, Ulaş Bedri Çelik ve savunmalığını MLSA’nın üstlendiği Koray Kesik’in “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 13:30’da görülecek. Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda düzenlediği 700. hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesi sırasında gözaltına alınan 46 kişi arasında Cumartesi Anneleri/İnsanları, insan hakları savunucuları ve haber takibi için meydanda bulunan gazeteciler var.

24 Mart Perşembe

  • Gazeteciler Can Dündar ve İnan Kızılkaya’nın “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın 19. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 10:15’te görülecek. Dündar ve Kızılkaya’nın yargılandığı dava, dönemin İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’un Dündar’ın Özgür Gündem’de nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı sırada gazetenin 22 Haziran 2016 tarihli sayısında yer alan  “Saray rejiminin en kullanışlı hâkimi” başlıklı haberde kendisine hakaret edildiği iddiasıyla şikayetçi olmasıyla açılmıştı.
  • Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 17. duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:55’te görülecek. Şahin ve Gayıp, 14 aylık tutukluluğun ardından 13 Haziran 2019 tarihinde görülen duruşmada adli kontrol ve ev hapsi şartı ile tahliye edilmişti. Gazeteciler hakkında uygulanan ev hapsi tedbiri ise 11 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmıştı. 
  • Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Rüstem Batum’un “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 11:15’te görülecek. 2021 yılında hazırlanan iddianamede Batum’a yöneltilen suçlamaya Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından 2018 yılında hazırlanan “açık kaynak araştırma raporunda” yer alan 2018 tarihli beş sosyal medya paylaşımı delil olarak gösteriliyor.  
  • Gazeteciler Ersin Çaksu ve savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Aziz Oruç’un “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, hükümetini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılandıkları davanın sekizinci duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 12:10’da görülecek. İddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamalara KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde 21 Ekim-1 Kasım 2016 tarihleri arasında yayımlanan haber ve köşe yazıları delil olarak gösteriliyor. Oruç ve Çaksu’nun Selman Keleş, Özgür Paksoy, Kenan Kırkaya ve İshak Yasul ile birlikte yargılandığı davada 28 Kasım 2019 tarihinde karar çıkmış, dört gazeteciye beşer ay hapis cezası verilmişti. Gazeteciler Aziz Oruç ve Ersin Çaksu’nun dosyaları ise henüz ifadeleri alınmadığı için ayrılmıştı.
  • Eski Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç’un “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 20. duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 14:20’de görülecek. DİHA muhabiri Oruç, haber takibi sırasında Batman’da gözaltına alınmış ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla 5 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanmıştı. Hakkında aynı suçlamayla dava açılan Oruç, 9 Temmuz 2018 tarihinde görülen duruşmada tahliye edilmişti. Oruç, tahliyenin hemen ardından tutuklu olduğu dönemde hakkında yakalama kararı çıkarıldığı gerekçesiyle tekrar gözaltına alınmış, 10 Temmuz 2018 tarihinde serbest bırakılmıştı. Gazeteci Oruç’un tutuklanmasına sebebiyet veren gizli tanık, son dört duruşmadır bulunamadığı için dinlenemiyor.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.